سایت در حال بارگذاری است ...

تخفیف پلکانی ویژه شروع مدارس سال ۱۴۰۳ ویژه تمامی دوره های سایت - کد تخفیف: school-1403 اطلاعات بیشتر در اینستاگرام مجموعه صفحه اینستاگرام ما

info@aktronics.net هر روز 9 صبح الی 4 بعد از ظهر بجز پنجشنبه و جمعه ایران، تهران

آموزش ساخت و استفاده از شابلون خمیر قلع قطعات SMD

طی چندسال گذشته اینستاگرام رفته رفته از فضای انتشار تصاویر تبدیل به محفلی برای گذروندن وقت با دوستان بسیار عزیز و داشمندی شده که حتی با وجود وقت بسیار کم بین پروژه ها و طرح های درحال انجام بستر بسیار مناسبی را برای تعامل فراهم ساخته است. آشنایی با چنین افراد محترم و عزیزی باعث افتخار ماست و کاملا برخلاف مشتری نماهایی که صرفا باعث اعصاب خوردی این عزیزان مایه قوت قلب و انرژی مثبتی بوده اند که روز های ما را بهتر کرده اند. از همین رو با توجه به داشتن تجهیزات و درخواست هایی که دریافت کردیم قصد داریم خدمتی را در زمینه شابلون خمیر قلع قطعات SMD برای این عزیزان در نظر بگیریم. این سرویس صرفا برای عزیزانی است که در طی چند سال گذشته افتخار همراهی ما در اینستاگرام را داده اند.

 

شرایط بهره مندی از این سرویس

این طرح شامل هیچگونه هزینه خدماتی نخواهد شد و فقط موارد مصرفی مانند طلق و پاکت پستی محاسبه خواهد شد اما همانطور که در خلاصه مطلب مطرح شده است، این سرویس تنها برای دوستان اینستاگرامی ما هست و شامل سایر افراد نمی شود. البته این آموزش همگانی هست و میتوانید با استفاده از این آموزش خروجی شابلون خمیر قلع را برای قطعات خود تهیه کنید و از طریق خدمات لیزری ها شابلون مناسبی خریداری کنید یا در صورتی که به دستگاه لیزر دسترسی دارید برای خودتان شابلون بسازید.

مدت زمان استفاده از این سرویس به پایان رسیده است و دیگر ارائه نخواهد شد از این مطلب صرفا به عنوان آموزشی برای تهیه فایل شابل خمیر قلع استفاده کنید.

گامل اول: خروجی گرفتن از مدار

نرم افزار های طراحی مدارچاپی بعد از کشیدن مدار و جایگذاری قطعات با توجه به فوت پرینت قطعات SMD و پد های قطعه لایه ای به نام Solder Paster یا Paste به صورت خودکار خواهند ساخت که برای تهیه شابلون خمیر می توان از آن ها استفاده کرد. اگر قطعات در لایه ی Top باشد Top Solder Paste و اگر قطعات روی لایه ی Bottom Solder Paste باشند لایه ی Bottom Solder Paste برای تهیه شابلون خمیر قلع مورد استفاده قرار می گیرد اما توجه کنید نمیتوان هر دو سمت را همزمان خمیر قلع زد و مونتاژ کرد چرا که در زمان مونتاژ در اجاق قطعات سمتی که رو به سمت پایین است میریزد. اگر بخواهیم در دو سمت مدار قطعه بچینیم باید از چسب SMD استفاده کنیم یا دستی یک سمت را مونتاژ کنیم پس تاجایی که امکان دارد قطعات SMD در یک سمت قرار بگیرند.

خروجی گرفتن از نرم افزار Proteus

از اونجایی که همه ی شما با پروتئوس مشکل دارید و من همه ی طرحام رو با پروتئوس میزنم آموزش پروتئوس رو میزنم باقیش رو خودتون در بیارید… ابتدا مدار طرح مورد نظرتون رو باز کنید. و نرم افزار رو در حالت PCB Layout قرار بدید. از تب Output منوی Export Graphics گزینه ی Export DXF File را انتخاب نمایید.

در پنجره ی باز شده لایه های Paste و Board Edge را انتخاب نمایید. مسیر خروجی را مشخص کنید و روی OK کلیک کنید. تمام

خروجی گرفتن از نرم افزار Altium

شوخی کردم اینم التیوم;) ابتدا فایل مدار مورد نظر را باز کنید و از پایین صفحه گزینه تنظیمات نمایش لایه ها را انتخاب نمایید.

در پنجره ی باز شده بجزه لایه Paste و Keepout تمامی لایه ها را خاموش کنید.

توجه کنید چیزی که نمایش داده می شود لایه Paste و Keepout حاشیه برد باشد.

سپس از تب File منوی Export گزینه ی DXF/DWG را انتخاب نمایید و مسیر خروجی را مشخص کنید.

سپس در پنجره نمایش داده شده مطابق تصویر زیر تنها لایه های نمایش داده شده را خروجی بگیرید. (Currently Visible Layers)

خروجی گرفتن از سایر نرم افزار ها

شرایط تقریبا برای همه ی نرم افزار ها یکسان است. لایه ی Paste و Border مورد نظر را به صورت DXF خروجی بگیرید و فایل خروجی را طبق مرحله بعد ادیت کنید.

گام دوم: بهینه سازی فایل

فایل DXF ای که خروجی گرفتیم نیازمند کمی تغییرات است تا بتوان از آن به عنوان شابلون استفاده کرد. ابتدا فایل DXF را با استفاده از نرم افزار کورل باز کنید. مطمئن بشید اندازه فایل از ۲۱۰ میلی متر در ۱۵۵ میلی متر بیشتر نشده باشد. اندازه فایل خروجی گرفته درست باشد و موارد اضافی در شابلون نباشد.

درگام بعد دقت کنید خطوط برش باید به صورت خطوط وکتوری به ضخامت Hairline و بدون پرکردگی رنگی باشند.

توصیه می شود با توجه به ضخامت طلق تحریر تمامی پد ها در نرم فزار به صورت دستی به اندازه بین ۶۰ تا ۷۵ درصد قرار بگیرند تا از راه رفتن قطعات در زمان مونتاژ جلوگیری شود. این مورد به صورت حدودی است و نیازمند کمی آزمون و خطاست. طبق تجربه مقدار حدودی ۶۰ تا ۷۵ درصد مناسبت تمامی قطعات است.

و در نهایت فایل را با فرمت cdr کمترین ورژن ممکن ذخیره کنید. حتما از خدمات لیزری ورژن مورد پشتیبانی را بپرسید. در مورد دوستان اینستایی ما تا آخرین ورژن ۲۰۲۰ پشتیبانی میشود و نیازی به نگرانی در این رابطه نیست.

نحوه ی ارسال فایل شابلون برای ما

برای دریافت فایل های دوستان سرویس ایمیلی صرفا برای همینکار در نظر گرفته شده است. لطفا فایل کورل تهیه شده را به همراه مشخصات، تعداد و اندازه شابلون ها به ادرس ایمیل زیر ارسال نمایید. دقت نمایید که ادرس تماما حروف کوچیک بدون فاصله یا کروشه است و صرفا جهت جلوگیری از ورود بات ها به این شکل نوشته شده است. بعد از ارسال فایل از طریق دایرکت اینستاگرام در ارتباط باشید. سعی می شود شابلون ها به صورت مرتب دوبار در هفته ارسال شوند اما باتوجه به شلوغی ما ممکن است کمی تاخیر به وجود اید…

 

نحوه ی استفاده از شابلون خمیر قلع

نحوه ی استفاده از شابلون خمیر قلع بسیار ساده است. ابتدا برد مورد نظر را روی یک سطح صاف با چسب ثابت میکنیم.

 

سپس شابلون را روی مدار تنظیم می کنیم و با استفاده از چسب نواری آن را در جای خود ثابت میکنیم. بعد مقداری خمیر قلع در یک سمت شابلون اضافه می کنیم. حال با استفاده از یک کاردک یا کارت اعتباری خمیر قلع را از یک سمت به سمت دیگر میکشیم. امکان انجام این فرایند به صورت چند بار وجود دارد اما بهتر است یکبار انجام شود.

 

حال شابلون خمیر را از روی مدار بلند میکنیم و اضافات خمیر قلع روی شابلون را برای استفاده مجدد به قوطی آن بر میگردانیم. در اینجا از یکی از بدترین تصاویر گرفته شده استفاده شده است تا نشان بدیم حتی اگر شابلون دارای نقص باشد، نتیجه همچنان مناسب تر از مونتاژ با هویه خواهد بود.

در گام بعد قطعات مدار را روی آن میچینیم. دقت کنید در زمان قرار دادن قطعه روی مدار، قطعه به بهترین شکل ممکن در جای خود قرار گرفته باشد.

در گام بعد مدار را با استفاده از یکی از روش های اجاق SMD، هیتر، اتو و یا ریفلو میکنیم. در این مرحله خمیر قلع ذوب و قطعات در جای خود ثابت می شوند.

نتیجه ی بدست آمده بعد از ریفلو به شرح زیر است.

حتی با وجود خطاهایی که در استعمال خمیر قلع و شابلون وجود داشت نتیجه به مراتب بهتر از مونتاژ دستی است.

مزایا و معایب استفاده از مدل شابلون SMD

در این روش سرعت و دقت مونتاژ به مراتب بالاتر از روش مونتاژ دستی با هویه است اما از انجایی که متریالی که برای تهیه شابلون استفاده میشود طلق ساده است ممکن است طی فرایند برش لیزری کمی ذوب شود و در برخی نقاط بهم بچسبد. علاوه بر این موارد با توجه به جنس متریال طول عمر آن مانند شابلون های فلزی نخواهد بود. قبل از ارسال درخواست  توجه داشته باشید این سبک شابلون بی نقص نیست و ممکن است بعد از برشکاری نیازمند کمی اصلاحات دستی باشد. (مانند برش های چسبیده بهم.) همچنین توجه کنید فوت پرینت کوچکتر از SOIC قابل برش نیست.

هزینه این سرویس

همانطور که مطرح شد این سرویس تنها برای دوستان اینستاگرامی هست و به صورت آزاد و … انجام نخواهد شد. دارای هزینه خدماتی نیست و صرفا با توجه به شابلون هزینه متریال و پست و … دریافت خواهد شد. از اینکه در طول این مدت چند سال ما را همراهی کردید بسیار متشکریم.

ابوالفضل خزائی

147 مطلب منتشر شده

سلام من ابوالفضل خزائی میزبان شما در این سایت هستم، یک مهندس و مدرس الکترونیک با دو دهه تجربه در زمینه ی مهندسی الکترونیک، مکانیک و مکاترونیک. در این سایت سعی کردیم با آموزش های رایگان راهنمای شما باشیم و با دوره های تخصصی مختلف آموزگار شما باشیم تا شما را با کمترین مشکل در کوتاه ترین زمان ممکن وارد بازار کار کنیم و به نتیجه مطلوب برسانیم. امیدواریم از مطالب ما نهایت لذت و استفاده را ببرید.

درباره این مطلب نظر دهید !