سایت در حال بارگذاری است ...
info@aktronics.net هر روز 9 صبح الی 4 بعد از ظهر بجز پنجشنبه و جمعه ایران، تهران

دیمر 12 ولت با آی سی 555

20160604_002055

دیمر یا به انگلیسی Dimmer یکی از قطعات الکترونیکی است که به عنوان کنترل کننده ولتاژ خروجی استفاده میشود. به صورت کلی این قطعه با استفاده از یک عامل کنترل کننده نظیر پتاسیومتر، ولتاژ خروجی را از صفر تا معادل ولتاژ ورودی به صورت مغییر مرحله ای تغییر میدهد. از این وسیله برای کنترل دور موتور، میزان نور و… استفاده می شود. در ادامه با ساخت دیمر ۱۲ ولت ارزان و ساده با استفاده از آی سی تایمر ۵۵۵ همراه باشید.

در این آموزش تهیه مدار چاپی و نوع آن به شما بستگی دارد و در این آموزش بجای PCB از فایل شماتیک استفاده خواهیم کرد. توجه داشته باشید در فایل شماتیک پایه های آی سی به ترتیب نیست.

dimmer555

علامت روی نقشه نوع و نام قطعه
R1 مقاومت ۴٫۷ کیلو اهم ۱/۴ وات ۵ درصد
R2 پتاسیومتر یا مولتی ترن ۱۰ کیلو اهم
C1 خازن سرامیکی ۱۰۰ نانو فاراد
D1-D2 دیود سوئیچینگ ۱N4148
T1 ترانزیستور ۲N2222 پلاستیکی یا فلزی
U1 آیسی تایمر ۵۵۵ Timer اصلی یا فرعی

بعد از وصل کردن قطعات طبق نقشه بالا بهم، بسته به نوع ترانزیستور انتخابی میتوایند یک خروجی ۰-۱۲ ولت با حداکثر جریان ۸۰۰ میلی آمپر برای ترانزیستور پلاستیکی و یا ۱ آمپر برای ترانزیستور فلزی داشته باشید. برای گرفتن جریان و ولتاژ بالاتر ترانزیستور خود را با یکی دیگر از ترانزیستور های نوع NPN عوض کنید. توجه داشته باشید که برای ولتاژ بالاتر از ۱۵ ولت باید ابتدا ولتاژ ورودی آی سی ۵۵۵ را توسط رگولاتور کاهش دهید و سپس از طریق ترانزیستور ولتاژ جریان مورد نظر خود را دریافت کنید.

برای نمایش وضعیت برد میتوانید مانند تصویر از دو LED متصل به مقاومت ۱ کیلو اهم برای ولتاژ خروجی و ورودی استفاده نمایید. همچنین میتوانید با استفاده از سه دیمر یک ماژول کنترل رنگ یا درایور دستی RGB نواری بسازید.

توجه داشته باشید که ولتاژ ورودی این برد بسته به پیشوند آی سی از ۴٫۶ تا ۱۶ (مدل SE555 حداکثر ۱۸) ولت می باشد، پس استفاده از ولتاژ ورودی میان این مقادیر (مانند ۹ ولت یا ۶ ولت) نیز امکان پذیر خواهد بود ولی کمتر/بیشتر از این مقدار ولتاژ ورودی (مثلا ۳ ولت یا ۲۴ ولت) منجر به نقص در مدار یا سوختن آیسی شما خواهد شد.

در صورت ایجاد تغییرات قبل از هر چیز، دیتاشیت قطعات مورد نظر را بدقت بررسی کنید و از اعمال ولتاژ های پایین تر و یا بالاتر در مدار خود داری نمایید. چنانچه قطعه ای از لیست قطعات در دسترس شما نیست از مشابه آن استفاده نمایید. (لیست قطعات مشابه در اینترنت موجود است و با یک سرچ میتوانید آن ها را پیدا کنید.)

ابوالفضل خزائی

147 مطلب منتشر شده

سلام من ابوالفضل خزائی میزبان شما در این سایت هستم، یک مهندس و مدرس الکترونیک با دو دهه تجربه در زمینه ی مهندسی الکترونیک، مکانیک و مکاترونیک. در این سایت سعی کردیم با آموزش های رایگان راهنمای شما باشیم و با دوره های تخصصی مختلف آموزگار شما باشیم تا شما را با کمترین مشکل در کوتاه ترین زمان ممکن وارد بازار کار کنیم و به نتیجه مطلوب برسانیم. امیدواریم از مطالب ما نهایت لذت و استفاده را ببرید.

درباره این مطلب نظر دهید !