دیمر یا به انگلیسی Dimmer یکی از قطعات الکترونیکی است که به عنوان کنترل کننده ولتاژ خروجی استفاده میشود. به صورت کلی این قطعه با استفاده از یک عامل کنترل کننده نظیر پتاسیومتر، ولتاژ خروجی را از صفر تا معادل ولتاژ ورودی به صورت مغییر مرحله ای تغییر میدهد. از این وسیله برای کنترل دور موتور، میزان نور و… استفاده می شود. در ادامه با ساخت دیمر ۱۲ ولت ارزان و ساده با استفاده از آی سی تایمر ۵۵۵ همراه باشید.
در این آموزش تهیه مدار چاپی و نوع آن به شما بستگی دارد و در این آموزش بجای PCB از فایل شماتیک استفاده خواهیم کرد. توجه داشته باشید در فایل شماتیک پایه های آی سی به ترتیب نیست.
علامت روی نقشه | نوع و نام قطعه |
R1 | مقاومت ۴٫۷ کیلو اهم ۱/۴ وات ۵ درصد |
R2 | پتاسیومتر یا مولتی ترن ۱۰ کیلو اهم |
C1 | خازن سرامیکی ۱۰۰ نانو فاراد |
D1-D2 | دیود سوئیچینگ ۱N4148 |
T1 | ترانزیستور ۲N2222 پلاستیکی یا فلزی |
U1 | آیسی تایمر ۵۵۵ Timer اصلی یا فرعی |
بعد از وصل کردن قطعات طبق نقشه بالا بهم، بسته به نوع ترانزیستور انتخابی میتوایند یک خروجی ۰-۱۲ ولت با حداکثر جریان ۸۰۰ میلی آمپر برای ترانزیستور پلاستیکی و یا ۱ آمپر برای ترانزیستور فلزی داشته باشید. برای گرفتن جریان و ولتاژ بالاتر ترانزیستور خود را با یکی دیگر از ترانزیستور های نوع NPN عوض کنید. توجه داشته باشید که برای ولتاژ بالاتر از ۱۵ ولت باید ابتدا ولتاژ ورودی آی سی ۵۵۵ را توسط رگولاتور کاهش دهید و سپس از طریق ترانزیستور ولتاژ جریان مورد نظر خود را دریافت کنید.
برای نمایش وضعیت برد میتوانید مانند تصویر از دو LED متصل به مقاومت ۱ کیلو اهم برای ولتاژ خروجی و ورودی استفاده نمایید. همچنین میتوانید با استفاده از سه دیمر یک ماژول کنترل رنگ یا درایور دستی RGB نواری بسازید.
توجه داشته باشید که ولتاژ ورودی این برد بسته به پیشوند آی سی از ۴٫۶ تا ۱۶ (مدل SE555 حداکثر ۱۸) ولت می باشد، پس استفاده از ولتاژ ورودی میان این مقادیر (مانند ۹ ولت یا ۶ ولت) نیز امکان پذیر خواهد بود ولی کمتر/بیشتر از این مقدار ولتاژ ورودی (مثلا ۳ ولت یا ۲۴ ولت) منجر به نقص در مدار یا سوختن آیسی شما خواهد شد.
در صورت ایجاد تغییرات قبل از هر چیز، دیتاشیت قطعات مورد نظر را بدقت بررسی کنید و از اعمال ولتاژ های پایین تر و یا بالاتر در مدار خود داری نمایید. چنانچه قطعه ای از لیست قطعات در دسترس شما نیست از مشابه آن استفاده نمایید. (لیست قطعات مشابه در اینترنت موجود است و با یک سرچ میتوانید آن ها را پیدا کنید.)
سلام پایه مثبت خروجی به جایی وصل نشده؟
شماتیک را با دقت بیشتری ملاحضه فرمائید.
سلام
ممکن لطف کنین وpcb اینکار بفرستین؟
سپاسگذارم
برای سفارش مدار با (دریافت هزینه) از طریق صفحه تماس با ما در ارتباط باشید.
برای خروجی 4امپر میشه ترانزیستور irfz44 گذاشت؟؟
امکان این کار وجود دارد. برای اطلاعات کامل تر دیتاشیت ماسفت را مطالعه نمایید.
ممکن لطف کنین و توضیح بدید کدوم پایه های ماسفت رو باید به کجای مدار وصل بشه
سپاسگذارم
برای ماسفت N-Channel پایه Gate معادل Base، پایه Source معادل Emitter و پایه Drain معادل Collector است.
سلام ممنون چطور میتونم طرح پی سی بی را شیر کنم تا شما قرار بدید برای استفاده دوستان
از طریق ایمیل ذکر شده در صفحه ی تماس با ما ارسالش کنید. بررسی خواهد شد.
سلام و وقت بخیر من این مدار را ساختم اما متاسفانه بیشنر از ۰/۱ آمپر جریان خروجی نداره و بسیار ضعیفه دلیلش چی هستش آیا همین مقدار خروجی جریان داره ؟؟در ضمن PCB این مدار رو هم میتونم به اشتراک بگذارم اما بکار من نیومد
ترانزیستور T1 در شماتیک، مشخص کننده جریان خروجی است. برای جریان بیشتر از یک ترانزیستور قدرت یا ماسفت استفاده کنید. این مدار جنرال هست و در صورت استفاده از ترانزیستور و یا ماسفت مناسب متصل به پایه ی Discharge امکان استفاده از آن برای جریان های بالا حتی بالاتر از 300 آمپر نیز وجود دارد.
سلام دوست عزیز
این مدار ولتاژ منفی رو تغییر میده؟تمام نقاطی که با مثبت مشخص شده به هم وصل میشن؟و اینکهgndهمون ورودی منفی هست؟
اعمال تغییرات با استفاده از یک ترانزیستور نوع NPN روی خروجی صورت می گیرد. تمام نقاط V+ به همدیگه وصل میشند و مشترک هستند. GND همان ورود منفی هست.
سپاس فراوان از پاسخ سریعتون
موفق و پیروز باشید
سلام ببخشید شما روش ساخت یک اسپیدی کنترل ساده رو یاد ندارین آگه بهم کمک کنید ممنون میشم
طیف وسیعی از اسپید کنترلر های مختلف موجود هستند که با توجه به نوع استفاده و میزان توان آن ها دسته بندی می شوند.نوع استفاده، نوع تنظیم سرعت، نوع موتور، میزان ولتاژ و جریان ورودی و مصرفی موتور را اعلام بفرمایید تا نقشه مورد نیارتون رو در سایت قرار بدم.
ممنون از لطفتون.خداخیرتون بده.خدانگهدار
تلاش خودمو میکنم اگه به جواب رسیدم که از ای سی 555 استفاده میکنم والا همون مدار قبل رو دنبال میکنم.فقط ی سوال دیگه چطوری میشه که با زدن هر بار کلید تایمر فعال بشه؟وقتی کلید رو میزنیم تایمر فعال میشه و تا تایم خودش تمام نشه زدن کلید بی فایده ست
متاسفانه این مشکل هم با 555 هست تا سیکلش تموم نشه امکان تمدیدش نیست. این مشکل روی ترانزیستور و خازن وجود نداره و قبل از دشارژ کامل خازن امکان شارژ مجدد با زدن کلید فشاری هست.
بدون ای سی 555 قبلا طراحی کردم این مدار رو ولی چون قدرت مانورروی ای سی 555 بیشتر وجود داره خواستم ازش استفاده کنم
به نظر من مهم رسیدن به هدفتون هست وگرنه قدرت مانور چنین مداری روی میکروکنترلر ها از همه ی موارد دیگه بیشتر هست.
به هر حال بدون آیسی هم به تمامی موارد درخواستیتون میتونید برسید. مدت زمان رو هم با استفاده از تغییر خازن و یا استفاده از پتاسیومتر در مدار میتونید بدست بیارید.
تصاویر که نشون داده نشد ولی مطالب رو مطالعه کردم ولی کمکی نشد.ممنون از لطفتون که وقت گذاشتید
https://s2.picofile.com/file/8264456692/Desktop.rar.html
شماتیک هاش مد نظرم بود که توی نرم افزارتون وارد کنید و نتیجش رو ببینید.
توی اینترنت هم خیلی سرچ زدم و همه مدارهای منواستیبل که وجود داشت همین مشکل رو داشتن
این پست رو هم مطالعه کنید ببینید مشکلتون حل میشه باهاش یا نه
https://www.homemade-circuits.com/2012/05/simple-delay-timer-circuits-explained.html
این مدار بالا رو هم با نرم افزار spark طراحی کردم و اجراش شد ولی باز همین مشکل وجود داره
متاسفانه جواب نداد.ببینید دوست عزیز این برد رو برای سنسور جلوی خودرو میخوام که با ترمزکردن فقط یک تحریک لحظه ای داده بشه و مدت زمانی مثلا 30 ثانیه یا کمتر بیشتر فعال بشه و بعد تایمر خاموش بشه ولی نمیخوام موقع استارت زدن ماشین که برقی ماشین وصل میشه سنسور فعال باشه و فقط با ترمز که همون عمل کلید فشاری هست انجام بشه.
از اینکه وقت کیذارید واقعا سپاسگذارم
https://www.eleinmec.com/figures/004_02.gif
از مدار مونواستیبل بالا یک نسخه تهیه کنید، مدار بالا قبلا تست شده ولی احتمال داره با توجه به سازنده آی سی تون باز هم مشکل داشته باشه. برای مقادیر R و C میتونید از 27 نانوفاراد و 1 کیلو اهم یا از 47 میکروفاراد و 580 کیلو اهم استفاده کنید. فرمولش هست که در اون T برحسب ثانیه و R برحسب اهم و C برحسب فاراد هست. اول برد رو با مقادیری که دارید بسازید بعدا اگر جواب داد مقادیرش رو تصحیح میکنید. بجای Device هم میتونید از یک LED با یک مقاومت یک کیلو اهم استفاده کنید. نتیجش رو اعلام کنید اگرجواب داد بگم چجوری رله رو بجای Device بذارید.
اینم مداری که تو یکی از سایتها دیدم و همین مشکل مدار من رو داره
https://s1.picofile.com/file/8264445976/2.gif
متاسفانه هیچکدوم جواب ندادن
این دو روش رو هم تست کنید اگر جواب نداد، توضیح بدید برد رو برای چه کاری میخواید که نقشه کامل بدم بهتون.
اول خازن متصل به پین 5 رو حذف کنید، اگر مدار مدام شروع به کار کرد بذاریدش سرجاش دوباره و مقاومت متصل به پایه ی تریگر یا 2 رو از مدار حذف کنید، با این کار موقع Power up بجای Pull up high روی low قرار میگیره و احتمال زیاد مشکلتون حل خواهد شد.
درود بر شما.اینم لینک شماتیک مدار.
https://s1.picofile.com/file/8264432242/sensor.jpg
طبق مدارتون دو تا توصیه میتونم بکنم بهتون، اول اینکه از یک خازن ظرفیت پایین مثل 10 نانوفاراد بین پین 2 و gnd استفاده کنید. دوما اینکه بین پایه ی ریست و gnd یک خازن قرار بدید و بعد از اون بجای اتصال مستقیم پایه ریست به 12+ یک مقاومت بین ریست و 12+ قرار بدید. هر مورد رو جداگونه تست کنید و نتیجه رو اعلام کنید.
سلام مجدد.از اینکه وقت گذاشتید ممنون.بله دقیقا همینجوره.موقع وصل جریان برق به مدار تایمر شروع به کار میکنه و بعد از مدت زمانی متوقف میشه.و در حالتهای بعد تنها با فشار دادن کلید کار میکنه.میخوام موقع وصل جریان آغازین تایمر کار نکنه و فقط با کلید کار کنه.در ضمن اگر منظورتون از ریست همون پایه 4 هست که غیر فعال بشه تایمر ی لحظه وصل میشه و بعد قطع میشه.م و با کلید فشاری هم کار نمیکنه.مدار رو میذارم خودتون برام اصلاح کنید ممنونم
غیر فعال کردن ریست به معنی جدا کردنش از مدار نیست و باید بسته به نوع مدار غیر فعال بشه؛ شماتیک رو جایی آپلود کنید و لینکش رو ارسال کنید بررسی کنم.
ضمن عرض سلام.سوالی در مورد تایمر با ای سی 555 دارم.اگه امکان داره پاسخش رو بهم بدید خیلی فوریه.تایمری با ای سی 555 طراحی کردم و با یک کلید فشاری به مدت زمانی تایمر کار میکند و تمام.ولی میخوام موقع شروع اولیه تایمر کارنکند.لطفا زاهنمایی بفرمایید
علیک سلام دوست عزیز
متوجه منظورتون نشدم، مدار تایمرتون تکمیل هست و میخواید وقتی مدار شروع به کار میکنه (شروع اولیه مدار موقع اتصال به باتری یا منبع تغذیه) تایمر کار نکنه و فقط وقتی کلید فشار داده میشه شروع به کار کنه؟ اگر این طور هست باید بخش ریست آی سی رو غیرفعال کنید.
اگر متوجه منظورتون نشدم، توضیحات کامل رو به همراه شماتیک مدارتون بفرستید تا بررسی کنم.
سلام وقت بخیر پورشمسی هستم سوالی در مورد دیمر و رله داشتم میخواستم دور متور 12 ولت را کم و زیاد کنم بعد جهت چرخش متور رو هم چپ و راست کنم
با سلام و سپاس از توجه شما
جواب شما به صورت کامل در پست زیر داده شده است.
https://aktronics.net/reply-to-user-dimmer-with-motor-direction/
Brilliance; your parents must be proud to have certified genius son.
Thank you for your Opinion.