Computerized Numerical Control یا به اختصار CNC به معنی وارسی شماری یا وارسی شماری توسط کامپیتور به دستگاه هایی گفته می شود که معمولا دارای حداقل دو محور x و y هستند، کنترل این محور ها توسط مقادیر دقیق توسط کامپیوتر منجر به نتیجه درخواستی از ماشین مربوطه می شود. برای مثال دستگاه های برش لیزری معمولا شامل دو محور x و y هستند و ماژول لیزر روی محور z به صورت ثابت نصب شده است. در حالی که محور های x و y حرکت می کنند درایور ماژول لیزر در جاهایی لازم فعال می شود و عمل برش یا حک را انجام می دهد. در نتیجه کار نهایی حکاکی یا برش دقیق لیزری رو جنس مورد نظر است.
عناوین این آموزش »
معرفی دستگاه های CNC، انواع آن و کاربرد هر یک
نحوه ی کاری یک دستگاه CNC
انتخاب اندازه و ابعاد صحیح و نوع دستگاه
روش تهیه PCB با استفاده از ماشین CNC و CNC لیزر
طراحی و قطعات مورد نیاز بخش مکانیکی
انتخاب قطعات الکترونیکی لازم
معرفی دستگاه های CNC، انواع آن و کاربرد هر یک
دستگاه های CNC می توانند بسیار متنوع باشند، از فرز و برش فلزات و تراش گرفته تا انواع پرینتر سه بعدی و دستگاه های برش لیزری همگی نوعی از دستگاه های CNC هستند. حتی از این دستگاه ها برای کار های نرم تر مانند Draw board یا صفحه مخصوص نقاشی استفاده کرد، عملا این ماشین ها بجای استفاده از spindle (همان موتور) از یک خودکار یا یک ماژیک استفاده می کنند و با حرکت در محور های مختلف نقشی را رسم می کنند.
برای اینکه بتوانید وسعت کاری این ماشین ها را درک کنید باید هدف نهایی خود را از ماشین در نظر بگیرید، اگر هدف شما با حرکت در محور های x و y و z و انجام عملی در راستای این محور ها قابل انجام است، توسط یک ماشین CNC سفارشی شده می توان به این هدف رسید.
نحوه ی کاری یک دستگاه CNC
دستگاه های CNC دارای دو بخش سخت افزاری و نرم افزاری هستند. این دو بخش دائما با یک دیگر در تعامل هستند. زمانی که شما فایل مورد نظر خود را از طریق نرم افزار به دستگاه می دهید. در بخش نرم افزاری با توجه به فایل شما موقعیت هر محور در طول کل مسیر مشخص می شود و این مقادر از طریق اینترفیس مربوطه (سریال، پارالل یا حتی usb) به بخش سخت افزاری فرستاده می شوند. در اینجا درایور های مربوطه موتور های مربوط به هر محور را در جایگاه مشخص شده قرار می دهند و به این صورت فایل شما به اتمام می رسد و نتیجه را بر روی موارد مورد نظرتان مشاهده خواهید کرد.
دستگاه های CNC اکثرا دارای سنسور هایی نظیر دما، استوپ انتهای هر محور، ایراد در ولتاژ ورودی و … هستند که در صورت خطا پروسه ماشین را قطع می کنند تا از بوجود آمدن خطا و یا مشکلات احتمالی جلوگیری کنند.
انتخاب اندازه و ابعاد صحیح و نوع دستگاه
دستگاه های CNC بسته به نوع کار و دقت مورد نیاز در ابعاد های متفاوتی تولید می شوند. طبیعی است هر چه ابعاد دستگاه بیشتر شود دقت کاری آن پایین میاید، هر چند این مورد به لطف درست نیست ولی در اکثر موارد صدق می کند. همچنین دقت دستگاه می تواند به نوع موتور استفاده شده در آن و درجه استپ هر موتور نیز بستگی دارد. هرچه درجه ی هر استپ کمتر باشد دقت آن بیشتر است.
برای انتخاب نوع صحیح دستگاه باید به هدف نهایی استفاده از دستگاه دقت کرد، هر چند ممکن است بتوان از مدل های مختلف در موارد دیگر نیز استفاده کرد اما دقت کار و خطاهای احتمالی در این موارد بیشتر و بیشتر خواهد شد.
در این آموزش هدف اصلی استفاده از دستگاه CNC تولید شده تراش و سوراخ کاری PCB است در ابعاد ۲۰ در ۱۰ سانتی متر است. البته صفحه مورد نظر برش در ابعاد ۳۰ در ۲۵ سانت قرار گرفته است که ۲۵ در ۲۵ سانتی متر آن توسط نرم افزار قابل استفاده است.
روش تهیه PCB با استفاده از ماشین CNC و CNC لیزر
یکی از بهترین روش های تهیه PCB استفاده از ماشین های CNC رو میزی با دقت بالاست. در این روش با استفاده از کامپیوتر میتوان کوچک ترین پکیج های ممکن مانند TQFP را روی PCB های فنول معمولی با کمترین میزان خطا پیاده کرد. همچنین از سایر مزایای آن به تقریبا صفر بودن مواد مصرفی مانند اسید و… اشاره کرد. البته ممکن است در طول تراش یا سوراخکاری ممکن است ابزار تراش و یا مته شما بشکند که در مقایسه با قسمت اسید مایع معمولی چیز زیادی نیست.
همچنین با استفاده از دستگاه های CNC لیزر (لیزر های توان پایین و غیر فلزات، مس) و روش اسپری مشکی مات و یا روش شبرنگ می توانید به راحتی PCB خود را تهیه نمایید. در این روش یک لایه رنگ روی برد زده شده و به آن اجازه میدهند تا خشک شود، سپس سایر خطوط اضافه به شکل حکاکی از روی برد با استفاده از CNC لیزر از بین برده می شوند و سپس برد را به داخل ظرفی از اسید چاپی منتقل میکنند تا خطوط اضافه مس پاک شوند. در روش شبرنگ نیز دور خطوط اصلی با لیزر برش خورده و اضافات از روی کار حذف میشوند و شبرنگ باقی مانده روی خطوط اصلی به هنگام اسید کاری از مس محافظت می کند.(روش شبرنگ برای برد های SMD مناسب نیست.)
پس اگر مثل من علاقه به الکترونیک داشته باشید و در این رشته تحصیل کرده باشید، با در دست داشتن یکی از این ماشین های CNC رومیزی و تسلط بر یکی از نرم افزار های PCB هر زمان که بخواهید می توانید مدار مورد نظر خود را با دقت بالا همانند یک فرد حرفه ای با صرف کمترین هزینه (PCB معمولی و ارزان) و بدون صرف زمان زیاد در صف انتظار شرکت های مختلف تولید PCB حتی برای یک برد کوچک؛ برد خود را فورا تهیه نمایید.
همچنین در آموزش های موجود در روی وب سایت امکان تهیه PCB آموزش مورد نظر فراهم شده است تا افرادی که به CNC دسترسی ندارند و می خواهند از موارد داخل سایت استفاده کنند به راحتی بتوانند برد آماده(تکمیل با قطعات لحیم شده روی برد) و نیمه آماده(PCB آماده و قطعات الکترونیک لازم) با صرف کمترین هزینه و زمان را فراهم نمایند.
در آموزش های بعدی روش تهیه فایل PCB قابل قبول توسط ماشین های CNC و ماشین های لیزر داده خواهد شد.
طراحی و قطعات مورد نیاز بخش مکانیکی
برای بخش مکانیکی CNC از موارد فوق العاده زیادی میتوان استفاده کرد. با یک جست و جوی ساده مواردی عجیب را می توان مشاهده کرد که در کمال تعجب کارایی فوق العاده و با بازده بالای را دارند. عملا بخش مکانیکی شامل محور به تعداد نیازاست که بتواند توانایی حرکت یک نواخت در راستای هر محور را داشته باشد، حرکت یک نواخت به این معناست که مسیر طی شده برای یک استپ در هر زمان یکسان باشد و تغییر نکند و پرش نداشته باشد.
در ماشین های CNC از فریم های مختلفی مانند چوب، فلز حتی لوله آب، پلاستیک و حتی قطعات پرینت شده توسط پرینتر می توان استفاده کرد. در اصل مهم ترین فاکتور در این مورد استحکام، پایداری و حرکت روان هر محور بدون گیر و لگ است، اگر بتوان این مورد را فراهم کرد، اهمیتی ندارد که از چه متریالی استفاده شده و یا از چی ساخته شده اند. در ادامه آموزش ساخت دستگاه برش و حکاکی لیزری با محدوده کاری ۵۰ سانتی متر در ۵۰ سانتی متر به وسلیه ی پروفیل آلومینیوم و پلکسی گلس بر روی سایت قرار داده خواهد شد.
عامل حرکتی ماشین های CNC یا انقال قدرت از موتور به بخش مکانیکی نیز می تواند به روش های گوناگونی مانند استفاده از تسمه، اتصال مستقیم موتور و حتی استفاده از گیربکس های مختلف باشد. این فاکتور نیز همانند جنس تا زمانی که بتواند به صورت موثر انتقال قدرت داشته باشد اهمیت چندانی ندارد که چگونه انجام گیرد.
انتخاب قطعات الکترونیکی لازم
بخش الکترونیکی یک ماشین CNC شامل برد اصلی، درایور ها، موتور های استپر، منبع تغذیه، کلید های استاپ پایان و شروع هر محور و تعداد زیادی سیم می شود. برد اصلی می تواند یکی از بردهای مختلف تهیه و تولید شده در این زمینه باشد که قیمت های مختلفی از کم تا زیاد دارند. برد Arduino Uno و برد Arduino Mini به همراه شیلد های CNC مخصوص هر کدام و درایور های موجود برای این برد ها با دارا بودن هزینه ی بسیار مناسب و کیفیت و کارایی فوق العاده می تواند جایگذین مناسبی برای برد های صنعتی تولید شده باشند. ارتباط این برد ها از طریق USB بر روی پورت های مجازی Com بوده و از سادگی، کارایی و سرعت عمل بالایی برخوردارند.
در آموزش های بعدی آموزش ساخت دستگاه CNC لیزر ۱٫۶ وات با محدوده ی کاری ۶۰ سانتی متر در ۶۰ سانتی متر با استفاده از پروفیل آلومینیوم، پلکسی گلس و آردوینو و نحوه ی اتصال این دستگاه از طریق وای فای به شبکه با استفاده از برد Raspberry Pi؛ نحوه ی تست و گرید بندی این ماشین و نحوه ی استفاده از نرم افزار گاربل GBRL و تنظیم صحیح آن و نحوه ی طراحی و تبدیل فایل های برش و حکاکی قابل استفاده توسط گاربل (GCODE) با استفاده از نرم افزار CorelDraw آموزش داده خواهد شد.
سلام لیزر چند وات مناسب این کار هست
برای حکاکی توان بالا لازم نیست.
سلام آقای خزایی
من میخواستم کارلیزرتست رادردستگاه CNCبدانم لطفا راهنمایی کنید
کمی به اسمش فکر کنید متوجه میشید برای چه کاری هست…
سلام وقت بخیر ممنون مهندس مطالبتون بسیار عالی بود وتشکر که وقت می زارید و این اموزش هارو تهیه می کنید
سلام مهندس جان
خدا قوت
می خواستم بدونم CNC موجود سایتتون قابلیت حک رو PCB رو د اره؟
چه نوع فایلی دریافت می کنه؟
من با پروتل و پروتئوس کار کردم.
با سپاس
این قابلیت رو دارد. Gcode استخراج شده از طریق گربر یا گرافیک در نرم افزار های طراحی مدار مانند التیوم و پروتئوس.
خیلی عالی بود واقعا جای تشکر داره و آرزوی موفقیت برای شما
فقط ای کاش که از نحوه عملکرد محصول نهایی در حال انجام چاپ روی یک برد مدار چاپی یه فیلمی میزاشتید تا نتیجه ی کار قابل درک تر بشه
سلام آقای خزائی ؛
دستتون درد نکنه راهنمایی هاتون برای من کاملا مفید و کاربردی بود
و الآن این مینی cnc راه افتاده ، و برای راه افتادنش از شما تشکر می کنم
و معذرت میخام برای سوالات متعددی که داشتم
امیدوارم همیشه موفق باشید
المحدلله
سلام آقای خزائی ؛
من از خرید قطعات و ماژولها شانس خوبی دارم ولی در به سرانجام رسوندن کارام زیاد نه…
بعد از ور رفتن با ماسفتها تازه فهمیدم که رگولاتور 5 ولت آردوینو سوخته ،
به نظر شما این رگولاتور رو درش بیارم بعد با یه رگولاتور 7 ولت تعویض کنم ایرادی داره؟
یا یه دونه مثل خودش بگذارم،
ممنون
با اعمال 5 ولت میکروکنترلر روی برد خواهد سوخت، درصورت تعویض رگولاتور به تنهایی باید دقیقا همان رگولاتور استفاده شود. توجه داشته باشید به سوالات غیر مرتبط با موضوع مطلب موجود در سایت پاسخ داده نخواهد شد.
سلام آقای خزائی ؛
از متنی که ارسال کردید به روشنی میشه فهمید که زحمت کشیدید و تایپ کردید و من واقعاا از این لطفتون ممنونم
ببخشید هربار دارم وقت شما رو میگیرم ، ولی فقط شما راهنمایی مفید و کاربردی میدین
فرض بر اینکه برای دیود لیزر از درایور کنترل ttl متناسب با آن ، استفاده کنم ..،
و یه چیزی برام سوال هست که : آردوینو برای کنترل دیود لیزر ولتاژ رو کم و زیاد میکنه ،
و حالا درایور ttl منبع تغذیه جداگانه داره
و آردوینو برای کنترل لیزر باید به کجای درایور متصل بشه.؟
..ببخشید مبتدی می پرسم..
اگه اشتباه نکنم این درایورها یه ورودی برای کنترل توسط کنترلرها باید داشته باشند ، درسته.؟
لطفا اگه امکانش هست راهنمایی بفرمایید
https://shop.aftabrayaneh.com/Others/Lasers/12V_Input_AC_DC_Laser_Module_Driver_RED_3_2V__AFTAB.html
مثلا دیود لیزرم رو میتونم با درایور بالا توسط آردوینو کنترل کنم؟
از وقتی که میگذارید ممنونم
چهار سوکت دو پین روی بردی که لینک آن را ارسال کردید وجود دارد، سوکتی که به رنگ سبز است ورودی 12 ولت، سوکت کنار آن مربوط به فن(یک خروجی 12 ولت)، سوکت رو به روی ورودی 12 ولت مربوط به ورودی TTL است که به آردوینو متصل خواهد شد. (GND به GND و پین دیگر به پین PWM آردوینو) و سوکت مقابل سوکت فن مربوط به لیزر دیود می باشد. بله با این درایور امکان کنترل دیود لیزر با استفاده از برد آردوینو وجود دارد. میزان توان آن(جریان خروجی برد) قبل از اتصال به لیزر باید توسط مولتی ترن روی برد تنظیم گردد. اعمال جریان بیش از حد موجب آسیب رسیدن به دیود لیزر خواهد شد.
سلام مجدد آقای خزایی
رفتم و چندتا ماسفت bs170 تهیه کردم ولی طبق آموزش یه سایت خارجی متوجه سیم بندی ها نمیشم و توی اینترنت مدار ماسفت به آردوینو پیدا نمیکنم ، ولی طبق همون آموزش :
1. Connect Source to GND of power supply
2. Connect Gate to Arduino Pin12
3. Connect Drain to black cable of the Laser
فکر میکنم ، سورس به منبع تغذیه – گیت به pwm – درین به کابل سیاه لیزر … درسته؟
حالا نمیدونم سیم قرمز لیزر رو کجا باید وصل کنم ، اگه سوالات ابتدایی هستند معذرت میخام
ممنون
پایه سورس به منفی مشترک بین آردوینو و منبع تغذیه، پایه ی گیت به پین PWM آردوینو، پایه ی به منفی درایور لیزر و مثبت منبع تغذیه به پایه ی مثبت درایور لیزر. تذکر مهم : لیزر ها نیازمند درایور هستند و بدون درایور لیزر خواهد سوخت. حتما برای لیزر خود درایور مناسب تهیه کنید. بعد از اتصال طبق توضیحاتی که دادم با High شدن پین آردوینو لیزر روشن و با Low شدن آن لیزر خاموش خواهد شد.
سلام آقای خزائی
مرسی بابت راهنماییتون
من یه مشکل دارم که متوجه ش نمیشم ، میشه لطفاا یه توضیح بدید؟
https://marco-difeo.de/2015/10/13/grbl-0-9j-running-your-laser-with-spindle-pin-on-off
در مورد لینک بالا لطفاا یه توضیح بدید ، من با ولتاژ ورودی دیود لیزر از آردوینو مشکل دارم
و اینکه مطلب بالا چی هست
یه توضیح ممنون
من راجع به این لینک نظری نمی توانم ارائه کنم به صورت کلی برای لیزر کاملا مشخص هست، خروجی پین های PWM آردوینو سطح ولتاژی از 0 تا 5 ولت دارد که با استفاده از این مورد می توانید هم لیزر را خاموش/روشن کنید و هم در صورت استفاده از لیزر های توان بالا، توان لیزر را متناسب با نیاز خود تنظیم کنید. برای استفاده از لیزر و برد آردوینو دو روش عمده وجود دارد، استفاده از درایور های دارای ورودی TTL جهت تنظیم توان لیزر که در بازار به وفور یافت می شوند و قیمت های مختلفی دارند و روش دوم استفاده از یک ماسفت به عنوان واسط. روش ماسفت به این صورت است : لیزر شما مسلما دارای درایور است چرا که لیزر قطعه ای حساس به ولتاژ و جریان است و تغذیه ی آن باید توسط ولتاژ و جریان یک دست، بدون نوسان و در رنج ذکر شده توسط سازنده باشد، لیزر شما بدون درایور در کسری از ثانیه با اعمال ولتاژ حتی در رنج مناسب خواهد سوخت و یا آینه ی داخلی آن ذوب خواهد شد. حتی اگر لیزر شما بدون مشکل برای مدتی کار کند، پس از گذشت مدتی قدرت آن کاهش خواهد یافت. درایور لیزر شما دارای یک ولتاژ ورودی است مثلا 9 ولت. ولتاژ 9 خارج از محدوده ی ولتاژی برد آردوینو است به همین جهت شما با استفاده از یک ماسفت ولتاژ و جریان را به صورت واسطه به درایور لیزر هدایت خواهید کرد. مدار اتصال ماسفت به برد آردوینو در اینترنت فراوان است. یک ماسفت تهیه کنید و طبق نقشه ی موجود آن را به برد آردوینو متصل نمایید. خروجی ماسفت با توجه به مقدار ولتاژ پین آردوینو که از 0 تا 5 ولت است، به فرض 9 ولت بودن تغذیه از 0 تا 9 ولت به تناسب با ولتاژ پین آردوینو متغیر خواهد بود و همین امر موجب کنترل کامل توان دیود لیزر شما خواهد شد. این مربوط به بخش سخت افزاری لیزر، برای بخش نرم افزاری نیز با توجه به پین مورد استفاده جهت اتصال ماسفت و نهایتا دیود لیزر از Gcode مربوطه برای خاموش و روشن کردن دیود لیزر خود استفاده نمایید.
خیلی ممنون ، مرسی
توضیح خوبی داده
تقریباا کارم راه افتاد
بازم ممنون
سلام آقای خزائی ؛
وقت بخیر اینجانب درخواست یه راهنمایی کوچیک از شما دارم
ببخشید منم مثل چند نفر دیگه با دو محور dvd رایتر یه cnc کوچولو ساختم که توسط شیلد آردوینو و gbrl کنترل میشه و همه چیز برام روشنه ، فقط نمیدونم که چطور خود لیزر باید کنترل بشه …
مثلا یه جاهایی باید نور لیزر قطع بشه و یه جایه دیگه وصل بشه یعنی چه طور باید به شیلد cnc آردوینو متصلش کنم
تا تحت کنترل باشه.
در مورد استفاده از لیزر با گاربل این صفحه را مطالعه نمایید.
سلام
با تشکر از وب سایت بسیار زیباتون
آموزش (فارسی) نرم افزار grbl را از کجا می تونیم پیدا کنیم؟
با تشکر
بعید میدونم چنین چیزی در سطح اینترنت موجود باشه، حداقل اگر هم باشه کامل نیست و به صورت توضیحات پراکنده در سایت های مختلف هست.